PROTETIKA-nadoknađivanje izgubljenih zuba

Krunice (navlake), su „kapice“ koje se stavljaju na zub kako bi ga zaštitile od pucanja, vratile ga u funkciju i ulepšale Vaš osmeh.

Razlikujemo metalokeramičke krunice i krunice od bezmetalne keramike.

Metalokeramičke krunice su čvrste i estetski prihvatljive ali bezmetalne krunice su estetski prihvatljivije rešenje.

Most je konstrukcija koja se stavlja preko izbrušenih zuba kako bi ih ojačala, učvrstila i ulepšala a može nadoknaditi gubitak jednog ili više zuba.


Što se tiče estetike, čista keramika daje ubedljivo najboje rezultate, jer je transparentna isto kao prirodan zub. Medjutim, zubi od čiste keramike nemaju čvrstinu, krti su i lako pucaju. To znači da je čista keramika indikovana za solo krunice u predelu fronta. Kada želite da nadoknadite veći broj zuba u obzir dolazi cirkonijum keramika ili metalokeramika.

 

Ako ne nadoknadimo zube koji nedostaju postoji mogućnost pomeranja preostalih zuba ka praznom prostoru, razvoja parodontopatije i gubitka pravilnog zagrizaja.

U slučaju da Vam je preostao manji broj zuba nudimo Vam parcijalne akrilatne, skeletirane -vizil proteze, totalne i subtotalne proteze.

Ukoliko nedostaje krunicni deo zuba, koren je potrebno prvo izleciti, definitivno napuniti, pa se potom cementira livena nadogradnja od metala na koren (kao šraf) i preko nadogradnje se cementira metalokeramička krunica.

Druga varijanta jeste da se na koren cementira kočić od fiber vlakana, koji je providan i čvrst, i preko njega cementira bezmetalno keramička krunica.