Bolesti zuba

 

Najčešći uzrok karijesa je dentalni plak. To su naslage na zubima koje sadrže ugljene hidrate, bakterije i ostatke hrane.

Ako se zubi ne peru pravilno, doći će do nakupljanja plaka i uz prisustvo bakterija, dolazi do stvaranja kiselih produkata koji oštećuju gleđ zuba i tako počinje karijes.

Karijes (zubni kvar) napreduje kroz debljinu gleđi i stiže do dentina (sloj ispod gleđi), koji je znatno mekši, pa se kvar brže širi, kako u dubinu, tako i u širinu.

Uklanjanjem karijesom promenjenog tkiva, i postavljanjem odgovarajuce podloge i plombe, dovodimo do saniranja zuba, pa takav zub vraćamo u funkciju i može koristiti dugi niz godina!!!

Ukoliko se ne reaguje na vreme, javlja se bol na hladno,ili slatko, što znači da je karijes napredovao do dubokih slojeva dentina i približio se pulpi ("zubni živac"). Ne odlaskom kod zubara, karijes će da napreduje dalje, infekcija zahvata pulpu i tada se javljaju jaki spontani bolovi (sami od sebe, ničim izazvani).

U ovoj fazi je potrebno  lečenje kanala korena zuba - endodoncija;  vadjenje zubnog nerva bezbolnom metodom i adekvatna nadoknada oštećenog  dela zuba!

Ako se ne interveniše, bolne faze ce biti što duže, dolazi do odumiranja živca i prati ga izuzetno jak bol. Infekcija dovodi do gangrenoznog raspadanja zivca. Prilikom tog raspadanja se stvaraju gasovi, zapaljenje prelazi preko vrha korena, zub je osetljiv na zagrizaj, na kucanje, na dodir jezikom, na vruće.

 

Zbog svega gore rečenog vrlo je važna PREVENCIJA i ZDRAVSTVENA KULTURA.

 

To znači da bi trebalo barem jednom u sest meseci posetiti stomatologa, kako bi se dijagnostikovao karijes u početnim fazama i izbegle sve gore navedene komplikacije.

Kada bi se ovako postupalo, sigurno ne bismo do kraja života izgubili ni jedan zub zbog karijesa.

 

Tokom vremen za nadoknadu izgubljenog zubnog tkiva korišćeni su različiti materijali: od olova (plumbum - pa otuda i naziv plomba), preko zlata pa do estetskih materijala bez metala (kompoziti). Danas je došlo do ogromnog razvoja Kompozitnih materijala, te su oni preuzeli primat u zubnim ispunima.